BLOG
Luchtfoto van een kruispunt van snelwegen in Shanghai, China. Het druk woon werk verkeer geeft een enorme CO2 uitstoot.

Werkgebonden personenmobiliteit: wat is het

Organisaties met 100 of meer werknemers moeten sinds deze week rapporteren over zakelijk en woon-werkverkeer, ofwel de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM). Deze nieuwe wet heeft als doel de CO2-uitstoot te verminderen en draagt bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Ook organisaties met minder dan 100 werknemers worden aangemoedigd om te rapporten. Lees er meer over in deze blog.

Wat houdt de rapportageverplichting in?

De WPM verplicht organisaties met 100 of meer werknemers om jaarlijks te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van hun medewerkers. Dit betekent dat werkgevers de totale jaarkilometers moeten vastleggen en rapporteren, inclusief het type vervoermiddel en de gebruikte brandstof. Of het nu gaat om dagelijks woon-werkverkeer of zakelijke reizen, alle vormen van werkgebonden mobiliteit vallen onder deze verplichting.

Waarom is deze wet ingevoerd?

De WPM is een belangrijke stap om de CO2-uitstoot te verminderen. Werkgebonden personenmobiliteit, zoals reizen naar het werk en zakelijke verplaatsingen, draagt namelijk bijna de helft van alle door mensen veroorzaakte CO2-uitstoot. Als werkgevers kunnen we hier een positieve impact op hebben. Het doel is om de uitstoot van CO2 tot 2030 met 1,5 megaton te verminderen. Meer weten over deze wet? De overheid biedt een handig overzicht in een pdf.

Ook voor kleine organisaties

Organisaties met minder dan 100 werknemers hebben geen verplichting maar worden wel aangemoedigd om te rapporteren. Het bijhouden van de CO2-registratie als werkgever draagt bij aan duurzaamheid binnen uw bedrijf. Door inzicht te krijgen in de CO2-uitstoot veroorzaakt door werkgerelateerde mobiliteit, kunt u identificeren waar er ruimte is voor verbetering. Denk aan maatregelen zoals:

  • Minder gebruik van auto’s voor korte ritten
  • Aanmoedigen van fietsen als alternatief
  • Stimuleren van carpoolen en gebruik van openbaar vervoer
  • Implementeren van flexibel werken om reizen te verminderen
  • Investeringen in elektrische of hybride voertuigen
  • Promoten van thuiswerken om woon-werkverkeer te verminderen
  • Het registreren van CO2-uitstoot biedt niet alleen inzicht, maar opent ook deuren naar duurzame keuzes voor jouw bedrijf en je medewerkers

Hoe zéér eenvoudig te voldoen aan deze rapportageverplichting

AvanTimes biedt ondersteuning bij het voldoen aan de rapportageverplichting. Het uitgebreide tijdregistratiesysteem Astrow helpt u bij het nauwkeurig bijhouden van de gereden kilometers en andere relevante gegevens. Denk hierbij aan zakelijke lease- of eigen voertuigen, mobiliteitsdiensten zoals openbaar vervoer, en woon-werkverkeer.

Wilt u weten hoe Astrow tijdregistratie werkt?

Start dan nu een gratis proefperiode van 14 dagen.


Steven Engering Directeur

 

Luchtfoto van een kruispunt van snelwegen in Shanghai, China. Het druk woon werk verkeer geeft een enorme CO2 uitstoot.