Wordt er in uw organisatie overuren gemaakt en uitbetaald? Of worden ze geregistreerd als tijd-voor-tijd? Dan gaat er iets veranderen.

Vakantietoeslag over overwerk of meerwerk

Vanaf 1 januari 2018 moet over overwerk of meerwerk verplicht vakantietoeslag worden betaald. Alleen wanneer de onderneming onder een cao valt met een afwijkende bepaling is er geen vakantietoeslag over overwerk of meerwerk verschuldigd. De nieuwe regels staan in de Verzamelwet SZW 2018.

Afschaffing tijd-voor-tijd

Wilt u nog gebruik maken van een tijd-voor-tijd regeling en valt u niet onder een cao-regeling met een dergelijke bepaling, dan is dit alleen nog mogelijk met een schriftelijke overeenkomst tussen werkgever en medewerker. Vanaf 1 januari 2019 is er zelfs helemaal geen uitzondering meer mogelijk als u niet onder een cao-regeling valt. Valt u wel onder een cao, dan kunt u alleen nog gebruik maken van een tijd-voor-tijd regeling als de extra tijd binnen datzelfde jaar weer wordt opgenomen.

Uitbetaling volgens het wettelijk minimumloon

Vanaf 1 januari 2018 moet u bij uitbetaling minstens het wettelijk minimumloon betalen over alle gewerkte uren.

Voorbeeld:
Het wettelijk minimumloon voor iemand van 22 jaar of ouder is € 9,11 per uur bij een 40-urige werkweek. Stel de medewerker verdient € 10,- bruto per uur en werkt normaal gesproken 40 uur per week. Wanneer deze werknemer een keer 50 uur werkt, mag de overige 10 uur niet worden gecompenseerd in betaalde vrije tijd. Dit komt omdat het totaal dat de medewerker betaald krijgt minder is dan het wettelijk minimumloon (€ 400,- gedeeld door 50 = € 8,00).

Stukloon

Betaald u uw medewerkers op basis van stukloon? Ook dan bent u verplicht om per 1 januari 2018 voor ieder gewerkt uur gemiddeld minstens het wettelijk minimumloon te betalen.

Tijdregistratiesysteem als oplossing

Een goed inzicht in de (over) uren van uw werknemers is voor bovenstaande zaken noodzakelijk. Een tijdregistratiesysteem biedt uitkomst! AvanTimes biedt hiervoor prima web based tijdregistratie oplossingen. De iTR-100 is een ideaal tijdregistratiesysteem en biedt uitgebreide mogelijkheden om de werkuren bij te houden.

Wij helpen u graag om wettelijke veranderingen het hoofd te bieden!

Steven Engering Directeur

AvanTimes is de software specialist op het gebied van personeelsplanning, urenverantwoording, tijdregistratie en toegangscontrole.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu