Wintertijd of zomertijd? Wat wordt volgens u de nieuwe standaardtijd? In de afgelopen weken hebben we deze vraag aan u voorgelegd door middel van een flitspeiling op onze site. Je hebt de neiging om te kiezen voor de zomertijd. Zomer klinkt immers zoveel prettiger dan winter. Dat bleek ook uit de resultaten. Maar liefst 67% heeft voor de zomertijd gekozen (meer dan 170 inzendingen onder onze klanten en relaties!).

Kiezen tussen wintertijd, zomertijd of zonnetijd

De vraag is actueel. Als het aan de Europese Commissie ligt gaan we nog maar twee keer de klok verzetten: eind deze maand terug naar wintertijd en eind maart 2019 voor altijd naar zomertijd. Is dat verstandig? Ik denk van niet. De wintertijd heeft een misleidende naam. Hij is namelijk gewoon onze standaardtijd, die dichter in de buurt komt van de natuurlijke zonnetijd.

Dat zit zo: elke dag als de zon haar hoogste stand bereikt is het ter plaatse twaalf uur. Eigenlijk zou elke gemeente haar eigen klok moeten hebben. Tot ruim een eeuw terug was dat zo. Als het in hartje Amsterdam twaalf uur was, was het in Groningen zes minuten later. Dat komt doordat de aarde van west naar oost draait. In Groningen komt de zon iets eerder op dan in Amsterdam. In 1909 werd afgesproken voortaan de tijd aan te houden die de Westertoren in Amsterdam aanwees.

Greenwich zone

Internationaal is de aarde verdeeld in 24 tijdzones van elk een uur. Wij vallen binnen de zone van Greenwich, het centrum van de tijdrekening. Maar omdat we op het continent liggen houden we de tijd van Berlijn aan, een uur later. Strikt genomen zou het in Amsterdam slechts twintig minuten later moeten zijn dan in Londen. Maar de tijd die wordt aangehouden is dus één uur. Dat is de standaardtijd. In de zomer wordt het nog een uur later en is het verschil met Greenwich dus 2 uur.

Als de Europese Commissie haar zin krijgt, zullen we dus altijd 1 uur en 40 minuten fout zitten ten opzichte van onze natuurlijke zonnetijd, waarop alle biologische klokken zijn gebaseerd. Iedereen voelt natuurlijk wel aan dat zoiets niet goed is. We moeten de tijd aanhouden die het dichtst bij de normale zonnetijd komt en dat is de standaardtijd die we kennen als wintertijd.

Dus als het aan mij ligt wordt de klok nog één keer een uur teruggezet en dan blijft het daarbij.

Tijd voor de volgende flitspeiling.

 

Één tijdzone voor heel Europa? Wat denkt u?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

 

AvanTimes is er in ieder geval klaar voor! AvanTimes levert in elke situatie een passende tijdregistratie oplossing.

P.s. In het Fries is er een gezegde´De tiid haldt gjin skoft.´ Dit betekent ‘de tijd staat niet stil en dat het dus belangrijk is om te genieten van elke dag.’ Strikt genomen klopt dit gezegde ‘nog’ niet ….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu