Agile werken is aan een flinke opmars bezig, vooral nu organisaties steeds sneller moeten reageren op veranderingen waar klanten om vragen. Het idee om de klant centraal te stellen en van daaruit flexibele projecten in te richten begon in de IT, maar verspreidt zich nu razendsnel naar andere industrieën.

Van groot belang bij projectmatig werken, zoals Agile, is dat werknemers op de juiste manier worden aangestuurd. Flexibel werken op afstand vraagt om een andere manier van samenwerken, andere rollen, organisatiestructuur, nieuwe vormen van leiderschap. Managers moeten anders gaan sturen, niet meer op het aanwezig zijn en uren maken. De output of het resultaat van het werk is belangrijk.

Parrallelen tussen HNW, Agile en projectmatig werken

Dit geldt ook voor Het Nieuwe Werken (HNW). Zowel HNW als het werken via de Agile methode vergt een veranderproces voor werknemers van de organisatie. Bij Agile ligt de focus op het team, het individu is daaraan ondergeschikt. Het team bepaald hoe en waar ze willen werken en stelt gezamenlijk het resultaat vast. Bij HNW wordt de manier van werken voor een groot deel bepaald door het individu die hierbij nieuwe werkwijzen toepast. HNW, Agile en projectmatig werken liggen niet volledig in lijn, maar hebben wel veel overlap als het gaat om eigen verantwoordelijk, samenwerken, kennisdelen, sturing op resultaten en vertrouwen.

Voordelen voor de werkgever zijn onder andere bezuiniging op de werkplekken en reiskosten, maar ook minder ziekteverzuim. Een belangrijke pijler van HNW is de vertrouwensband tussen werkgever en werknemer. Als medewerker krijg je de ruimte en de vrijheid om je werk binnen bepaalde grenzen naar eigen inzicht te doen. HNW betekent dus flexibeler werken met meer zelfstandigheid.
Bijten deze concepten elkaar? Nee, integendeel. Het wordt ideaal wanneer deze genoemde concepten worden geïntegreerd. Hierdoor komen de voordelen van deze concepten immers goed naar voren.

Betekent dit dat HNW de traditionele prikklok heeft verdreven?

Van oudsher wordt gewerkt met urenregistratiesystemen. Traditioneel voorbeeld hiervan is de ouderwetse prikklok. De werknemer haast zich ’s ochtends bij binnenkomst zo snel mogelijk naar de prikklok om ´in te klokken´ en na het verstrijken van de 8 uur haast de medewerker zich weer naar de klok om ´uit te klokken´.

Urenregistratiesystemen zijn in de loop der jaren sterk geprofessionaliseerd, waarbij het geautomatiseerd registreren van werktijden centraal staat. Door deze systemen te gebruiken ontstaat er een nauwkeurig beeld van de actueel gewerkte uren en ziekte- en vakantiedagen en kan de planning hierop worden afgestemd. Ook urenregistratie heeft hiermee als doel kosten te besparen voor de werkgever. Met het opzetten van een urenregistratiesysteem geschikt voor thuiswerkers, kan er ook eenvoudig inzicht worden verkregen in de uitgevoerde werkzaamheden door de thuiswerker En dit zou weer kunnen helpen bij de planning voor een leidinggevende en het stellen van realistische doelen. Zo levert urenregistratie een positieve bijdrage aan de uitvoering van HNW of projectmatig werken.

Urenregistratie en projectmatig werken zijn prima te combineren, mits er goede IT voorzieningen zijn getroffen voor mobiel werken. AvanTimes biedt hierin prima web based urenregistratie oplossingen. Zo is het mogelijk om de tijd te klokken met behulp van het internet. Het maakt dan niet uit waar die uren worden gemaakt. Je kunt ze altijd en overal registreren. Eenvoudig uren laten goedkeuren maakt het een stuk simpeler om projectmatig te werken. Ook bieden we met onze tool voor projectmanagement een prima oplossing! Heel handig wanneer je werkt met meerder mensen tegelijk aan hetzelfde project.

Bovendien kun je direct factureren op basis van gemaakte uren!

Steven Engering Directeur

AvanTimes is de software specialist op het gebied van personeelsplanning, urenverantwoording, tijdregistratie en toegangscontrole.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu