Klok verzetten

Binnenkort gaat de wintertijd in. In de nacht van zaterdag 26 oktober op zondag 27 oktober wordt de klok een uur teruggezet.

Het Europees Parlement heeft eerder dit jaar besloten dat we af willen van de ‘Daylight Savings Time’, ofwel het wisselen tussen zomer- en wintertijd. Voorlopig gaan we nog elk half jaar de klok een uurtje terug of vooruit zetten, maar in 2021 zou dit afgelopen moeten zijn. De discussies laaien weer op bij het naderen van de wintertijd. Het leidt allemaal tot veel ophef en zéér tegenstrijdige meningen. Lees ook deze blog waarin de achtergronden van de zomer- en wintertijd goed worden belicht.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft voorgesteld dat EU-lidstaten zelf mogen bepalen welke standaardtijd ze gaan hanteren, de zomertijd of de wintertijd.

Van de wintertijd onze standaardtijd maken is geen goed idee

De wintertijd is eigenlijk de standaardtijd die vijf maanden duurt van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart.

Met een permanente wintertijd is het hier in de zomer een uurtje korter licht – de zon gaat dan onder rond 21.00 uur op de langste dag, maar de zon komt ’s winters, net als we nu gewend zijn, op om iets voor 9.00 uur in de ochtend.

Minder arbeidsproductiviteit

Economisch gezien is het invoeren van een permanente wintertijd niet slim: je kunt in de winter minder productieve werknemers verwachten en een hogere arbeidsuitval en hoge zorgkosten door ziekte. De bouwsector, die sterk op de vroege ochtend is gericht, voorziet miljoenenverliezen als het hartje winter pas om negen uur licht wordt. Het Economisch Instituut Bouw becijfert het productiviteitsverlies op 80 miljoen euro.

Gezondheidsklachten

Meer vanuit menselijk perspectief gekeken: voor Nederlanders zou de permanente invoering van wintertijd een gezondheidsrisico worden. Zonlicht is, door de invloed op onder andere de melatonine-afbraak in ons lichaam, een belangrijke regulerende factor in onze biologische klok. Mensen zijn geen nachtdieren en de zonsopkomst zet allerlei biologische processen in ons lichaam in gang. Er zijn diverse studies die laten zien dat vér voor zonsopkomst opstaan voor de doorsnee mens om die reden schadelijk kan zijn, met gezondheidsklachten, variërend van depressie tot diabetes, als gevolg.

Wat zijn de effecten op de veiligheid op de werkvloer wanneer een significant deel van de dag door niet goed ontwaakte (en depressieve) werknemers bij kunstlicht gewerkt moet worden?

Toch zijn de meningen over het invoeren van een permanente tijd zéér verdeeld.

Wat wordt de nieuwe standaardtijd?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Steven Engering Directeur

AvanTimes is de software specialist op het gebied van personeelsplanning, urenverantwoording, tijdregistratie en toegangscontrole.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu