Klok verzetten, de wintertijd gaat in

De wintertijd (van oudsher de standaardtijd) gaat van zondag 30 oktober weer in. De klok gaat in de nacht van zaterdag 29 oktober op zondag 30 oktober een uur terug.

De afgelopen jaren was er veel te doen om het jaarlijkse ritueel van de klok verzetten, omdat de Europese Commissie had voorgesteld dat EU-lidstaten zelf mochten bepalen welke standaardtijd ze wilden hanteren, de zomertijd, de wintertijd of de zonnetijd. (lees de blog over zonnetijd) Hierdoor zouden er in Europa veel onlogische verschillen kunnen ontstaan. Tot nu toe is het verzetten van de klok een jaarlijks ritueel gebleven, maar nog steeds wordt er soms gediscussieerd over waarom we dit doen.

Waarom verzetten we de klok?

De belangrijkste reden voor het toepassen van zomertijd (de wintertijd is immers onze standaardtijd) is om meer profijt te hebben van het daglicht. In de zomer verzetten we de klok zodat we in plaats van ’s ochtend juist ’s avonds een uur extra daglicht hebben. Als je in de buurt van de Evenaar woont zijn de dagen en nachten vrijwel evenlang (dus twaalf uur). Andere plekken op de aarde hebben in de zomer veel meer daglicht dan in de winter. Hoe dichter je bij de noord- of zuidpool woont hoe langer je dagen zijn in de zomer. Hierdoor is zomertijd niet voor alle landen zinvol. Veel landen in de buurt van de evenaar kennen dan ook geen wintertijd.

Zomertijd beter voor de biologische klok

Vanuit menselijk perspectief gekeken: voor Nederlanders zou de permanente invoering van wintertijd een gezondheidsrisico worden. Zonlicht is, door de invloed op onder andere de melatonine-afbraak in ons lichaam, een belangrijke regulerende factor in onze biologische klok. Mensen zijn geen nachtdieren en de zonsopkomst zet allerlei biologische processen in ons lichaam in gang. Er zijn diverse studies die laten zien dat vér voor zonsopkomst opstaan voor de doorsnee mens om die reden schadelijk kan zijn, met gezondheidsklachten, variërend van depressie tot diabetes, als gevolg.

Minder arbeidsproductiviteit

Economisch is het permanent invoeren van zomertijd niet slim: je kunt in de winter minder productieve werknemers verwachten, en een hogere arbeidsuitval en hoge zorgkosten door ziekte. Voorstanders van permanente zomertijd voeren aan dat het te veel de focus op het werkdeel van de dag legt. De voorstanders vinden het vooral belangrijk dat ze in de zomermaanden ná het werk nog diverse uren daglicht hebben voor sociale activiteiten, sport, klusjes en tuinwerk. Rond midzomer is die tijd er ook bij standaardtijd (wintertijd) overigens nog voldoende, maar in de maanden daar omheen knabbelt wintertijd inderdaad flink wat van de na werktijd resterende zonlichturen af.

Tijd voor de stelling van de week.

Wilt u alleen de wintertijd (standaardtijd), antwoord dan met ja.

Is het handhaven van zomer- en wintertijd prima, antwoord dan met met nee.

Wat wordt volgens u de nieuwe standaardtijd?

Ik wil geen zomer- of wintertijd, maar de standaardtijd

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Paul Pultrum, Marketeer

Vorig bericht
Aanwezigheidsregistratie software voor bedrijven in elke branche
Volgend bericht
Reobijn behaalt tijd- en kostenbesparingen en verhoogt tegelijkertijd het inzicht in gewerkte uren met Astrow software

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu