BLOG

Inroosteren voor een werkplek: hoe pak je dit aan?

Het is de grootste irritatie tijdens vakanties: handdoekje leggen en daarmee de ligbedden bij het zwembad urenlang bezet houden, zonder überhaupt in de buurt te zijn. Gevolg: je moet voor dag en dauw je bed uit om een ligbedje te bemachtigen. Herkenbaar?

Dezelfde situatie doet zich nu voor op kantoor en de plekken schaars zijn met de coronamaatregelen. Veel werknemers claimen in de ochtend een bureau, om de rest van de dag verzekerd te zijn van een werkplek en zijn vervolgens het grootste gedeelte van de dag nergens te bekennen, omdat ze in vergadering zitten of andere verplichtingen hebben.

1,5 meter kantoor

Waar elke medewerker voor COVID-19 op elk gewenst moment een kantoorpand in en uit kon lopen, is dit in het 1,5 meter kantoor niet meer het geval. Om een werkplek met voldoende afstand tot anderen te kunnen garanderen, is de werkgever genoodzaakt om een maximum in te stellen voor het aantal toe te laten personen in het pand en het aantal werkplekken en vergaderruimtes drastisch te verlagen.

Maar hoe faciliteer je de terugkeer naar een veilige, prettige en gezonde werkomgeving

Bezettingsgraad Monitor

AvanTimes biedt met de Bezettingsgraad Monitor dé oplossing. In Astrow Web bevindt zich een nieuwe module de Bezettingsgraad Monitor. Het geeft een real-time overzicht van het aantal mensen dat aanwezig is binnen het bedrijf. Om kantoorwerk vooraf te plannen en te organiseren kunnen de plaatsen voortaan eenvoudig gereserveerd worden. Met deze gebruiksvriendelijke module kan zelfs de toegang tot het bedrijf worden gecontroleerd door de medewerkers vooraf en ter plaatse te informeren. Om ervoor te zorgen dat het maximale aantal personen niet wordt overschreden, kunnen specifieke parameters worden bepaald, rekening houdend met infectiepreventiemaatregelen (voor bijvoorbeeld COVID-19) en het aantal beschikbare plaatsen.

Efficiënt en effectief werken

Je kunt dit op verschillende manieren inregelen. Sommige organisaties kiezen voor het invoeren van een rooster of dagpool. Het is ook mogelijk om een bepaald aantal werkplekken beschikbaar te stellen op basis van een reservering en de reservering van deze werkplek als ‘toegangskaartje’ voor het kantoorpand te zien. Wanneer je geen werkplek of vergaderruimte hebt gereserveerd mag je simpelweg het kantoor niet in. Een reserveringssysteem kan hierin ondersteunen.

De voordelen van de Bezettingsgraad Monitor

  • Efficiënt monitoren van de bezettingsgraad van diverse afdelingen
  • Het bieden van een veilige, prettige en gezonde werkomgeving
  • Optimalisatie van kantoorruimte
  • Kostenbesparing op kantoorruimte

Optimaal benutten van beschikbare ruimte

Een voor iedereen merkbaar gevolg van de coronacrisis is het niet vrij kunnen gaan en staan waar je wilt. Dit geldt uiteraard ook voor de werkplek en de werkomgeving met als gevolg een sterke afname van de bezetting in de kantoren. Waar nu nog steeds veel mensen thuiswerken, is de verwachting dat de komende tijd steeds meer werknemers de weg terugvinden naar kantoor.

Zonder inzicht in de bezettingsgraad van een pand weet je niet of een pand optimaal benut wordt. Aan de hand van de resultaten van een Bezettingsgraad Monitor achterhaal je dit eenvoudig. Meten is weten! Zo kan je bijvoorbeeld zien in welke ruimtes over- en onderbezetting is en wanneer je ook de informatie van reserveringen meeneemt, waar een hoog percentage no-shows is.  Ook kun je zien op welk moment van de week er structureel te weinig plek is. Deze data kun je gebruiken ter onderbouwing van gesprekken en discussies met betrekking tot je huisvesting, werkomgeving en groei of krimp van je personeelsbestand.

Bereid de werkomgeving voor op de 1,5 meter economie!

Meer weten? Neem dan contact met ons op.


Steven Engering Directeur